Will & Way blogi

EFRAG julkaisi tietoja ESRS-standardien päivityksestä

Kirjoittanut Kaisa Hernberg | 23.6.2025 12:05:15

Viikonlopun Green Claims -hulabaloon jalkoihin jäi toinen tärkeä yritysvastuu-uutinen. EFRAG nimittäin julkaisi perjantaina raportin, jossa kuvailee, miten aikoo muokata vastuullisuusraportoinnin ESRS-standardeja.

Raportin mukaan tavoitteena on puolittaa pakollisten raportoitavien datapisteiden määrä, eli isoa muokkausta on tuloillaan.

Yksinkertaisempi kaksoisolennaisuus

Yksi eniten päänvaivaa aiheuttaneista ESRS-raportoinnin vaiheista on kaksoisolennaisuusanalyysi. Siihen liittyen onkin tulossa useita muutoksia ja täsmennyksia, kuten

  • Kaksoisolennaisuusanalyysin lähtökohta: analyysin tulee perustua yrityksen liiketoimintamalliin ja ilmeisimpiin olennaisiin aiheisiin (ns. top-down-lähestymistapa).
  • Millä tavoin hillitsevät, ehkäisevät ja korjaavat toimet huomioidaan olennaisuuden arvioinnissa.
  • Saako vastuullisuusraporttiin sisällyttää myös ei-olennaisia aiheita, jos esimerkiksi jokin taho edellyttää joka tapauksessa ko. tietojen antamista.
  • Jos jonkin aiheen osalta vain ala-aihe on olennainen, yritys voi raportoida kyseisestä ala-aiheesta tarvitsematta raportoida kaikkea koko aiheeseen liittyvää.

Selkeyttä muotovaatimuksiin

Myös raporttiin liittyvät muotoseikat ovat hiertäneet monia yrityksiä. EFRAG pyrkii standardien päivityksessä teroittamaan entistä selkeämmin, että yritykset voivat jäsennellä raportin sisältöä tarkoituksenmukaiseksi katsomallaan tavalla, kuten:

  • laittamalla hyvin yksityiskohtaiset tiedot kuten taksonomiataulukot raportin liitteiksi,
  • sisällyttämällä raporttiin johdon tiivistelmän, ja
  • välttämällä samojen tietojen toistamista sekä yhdistelemällä eri raportointipisteiden alle kuuluvia tietoja sujuvaksi narratiiviksi.

Politiikat ja arvoketju

EFRAG myös aikoo vähentää aihekohtaisten standardien vaatimuksia liittyen politiikkojen, toimien ja tavoitteiden (PAT) erittelyyn. PAT:it tulee raportoida vain, jos ne liittyvät olennaisiin aiheisiin, eikä samoja PAT:eja tarvitse luetella uudestaan eri kohdissa.

Pakolliset ja vapaaehtoiset datapisteet tullaan erottamaan selkeämmin. Muutoksia tulee myös arvoketjun rajaamiseen, ja arvoketjun kasvihuonekaasupäästöjen ilmoitustapa yhtenäistetään IFSRS S2:n ja GHG-protokollan mukaiseksi.

 

Luonnos uudistetuista standardeista tulee lausunnoille arviolta heinäkuun viimeisellä viikolla. Kannattaa siis olla valmiina kommentoimaan heti kesälomien jälkeen.

Mikäli tässä väliraportissa esitellyt tavoitteet toteutuvat, standardien uudistusta uskaltaa odottaa positiivisella mielellä. Kaikkien absurdien Omnibus-uutisten jälkeen tuntuu hyvältä nähdä näin järkevän oloinen esitys.

Enää ihmetyttää, eikö tämä olisi riittänyt. Miksi ylipäätään tarvitaan Omnibus-härdelliä?