Vielä yksi katsaus EU:n vastuullisuuslainsäädäntöön ennen lomia:
Viherväittämädirektiivi (Green Claims)
Viherväittämädirektiivi on juuttunut lainsäädännölliseen limboon. Eri lähteiden mukaan komissio ei vetänyt esitystä pois, kuten alun perin ilmoitti tekevänsä, mutta ei myöskään aio aktiivisesti edistää trilogineuvottelujen loppuun saattamista. Italia on ilmoittanut, ettei aio kannattaa esitystä, eikä EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Puola katso voivansa jatkaa neuvotteluja tältä pohjalta. Esitys on siis teknisesti ottaen edelleen olemassa, mutta ei ole mitään tietoa siitä, eteneekö se joskus maaliin saakka.
Omnibus I
Omnibus I -esitystä koskeva prosessi äärimmäistyy yhä vain. EU-neuvosto päätti esittää, että yritysvastuudirektiivi (CSDDD) rajattaisiin koskemaan vain yli 5000 henkeä koskevia yrityksiä.
Toisaalta joukko korkean profiilin EU- ja YK-päättäjiä julkaisi viime viikolla vetoomuksen yritysvastuudirektiivin puolesta.
Myös europarlamentin raportööri Jörgen Warborn on julkaissut huomattavasti komission esitystä radikaalimman ehdotuksen parlamentin kannaksi, mutta ehdotus sai osakseen runsasta kritiikkiä pääkäsittelyvaliokunta JURI:n kokouksessa viime viikolla. Parlamentin osalta prosessi on vielä vahvasti vaiheessa. JURI nuijii kasaan ehdotuksen parlamentin kannaksi vasta lokakuussa, minkä jälkeen parlamentin täysistunto äänestää.
Europarlamentissa poliittisten ryhmien väliset jännitteet ovat kärjistyneet, joten kovaa riitelyä on odotettavissa myös Omnibus I:n osalta. Parlamentin demariryhmä sekä keskiryhmä Renew ovat ilmaisseet, että pääkomissaari von der Leyenin on tehtävä selkeä pesäero äärioikeistoon, jos mielii saada jatkossakin kannatuksen komission esityksille. Erityisesti budjettiasioissa vasemmisto- ja keskiryhmien tuen puuttuminen halvaannuttaisi päätöksenteon.
Ilmastopolitiikka
Yhtenäisyys säröilee myös EU:n ilmastotavoitteiden osalta. Komission on tarkoitus julkistaa keskiviikkona uusi tavoite vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosenttia vuoteen 2040 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna. Julkaisua on lykätty jo kuukausikaupalla, ja vastustus näyttää kasvavan. Ranskan presidentin Macronin johdolla erityisesti Puola sekä muutama muu Itä-Euroopan maa kritisoivat tavoitetta liian kunnianhimoiseksi, ja myös joidenkin komissaarien huhutaan olevan vastahankaan.
Ilmastotavoite on myös yritysten kannalta oleellinen, koska se ohjaa muuta EU-lainsäädäntöä sekä esimerkiksi innovaatiorahoituksen kohdentamista. Tavoitteesta peruuttaminen olisi jälleen yksi isku lisää vastuullisiin ratkaisuihin panostavia yrityksiä kohtaan.
EU-poliitikot lomailevat vasta elokuussa, joten heinäkuun aikana epäilemättä nähdään vielä lukuisia villejä käänteitä. Itse ajattelin kuitenkin lepuuttaa hermojani ja keskittyä lomailuun.
Kuva: Frida Lannerström / Unsplash