Asia, joka voi kuulostaa pieneltä, mutta jolla voi olla isot vaikutukset: yritysten on pian raportoitava myymättä jääneiden kuluttajatuotteiden hävittämisestä.
EU-komissio julkaisi viime viikolla lausuntokierrokselle esityksen asiaa koskevaksi delegoiduksi säädökseksi. Säädös täydentää viime vuonna voimaan tullutta ekologisen suunnittelun asetusta.
Ekologisen suunnittelun asetuksessa määritellään hyväksyttävät syyt myymättä jääneiden tuotteiden hävittämiselle, ja nyt siis on tulossa lisäksi velvoite raportoida hävittämisestä yksityiskohtaisesti.
Säädösluonnoksessa esitetään, että yritysten tulisi kertoa muun muassa hävitettyjen tuotteiden tuotekategoria, lukumäärä, kokonaispaino, syyt hävittämiselle sekä hävitystapa.
Miksi tämä sitten on tärkeää?
Hävittämisestä raportoiminen tekee näkyväksi sen, miten valtavia määriä kuluttajatuotteita valmistetaan ja miten valtavia määriä niitä heitetään pois käyttämättöminä. Nykyisellään esimerkiksi pikamuotiyritykset ovat haluttomia paljastamaan tuotantovolyymejaan, koska se tekisi näkyväksi, miten äärettömän tuhlaileva niiden liiketoimintamalli on. Myös muun muassa kuluttajaelektroniikassa volyymit ovat valtavia.
Monet brändivetoiset kuluttajatuotteiden valmistajat mieluummin hävittävät myymättä jääneet tuotteet kuin esimerkiksi myyvät niitä alennuksella, jotta brändimielikuva ei laimenisi. Toivottavasti, kun tarkkoja tietoja valtavista hävitettyjen tuotteiden määristä alkaa tulla julkisuuteen, moinen törsäily muodostuu brändeille isommaksi rasitteeksi.
Näinä aikoina tietysti täytyy myös toivoa, ettei EU-politiikassa parhaillaan riehuva sääntelynpurkuvimma vesitä tätäkin tärkeää aloitetta.
Kuva: Yucel Moran / Unsplash