Monien yritysten käyttämä Science-Based Targets -ohjelma on ollut voimistuvan kritiikin kohteena jo jonkin aikaa. SBTi:stä on tullut definitiivinen standardi, joka ohjaa yritysten ilmastotavoitteiden asettamista, mutta nyt usko sen tiedepohjaisuuteen on pahasti koetuksella.
Tuorein kritiikki tulee joukolta illmasto- ja luonnontieteilijöitä eri puolilta maailmaa. Tutkijat ovat julkaisseet perusteellisen kritiikin edie-verkkojulkaisussa.
Syynä kalabaliikille on viime vuonna julkistettu aikomus sallia päästökompensaation käyttö osana scope 3 -päästövähennystavoitteiden saavuttamista. Medialähteiden mukaan painetta tähän suuntaan on tullut muun muassa Jeff Bezosin säätiöltä, joka on yksi ohjelman rahoittajista.
Hiilijalanjäljen laskennassa käytetään yleisesti kolmea tasoa: yrityksen oman toiminnan välittömät päästöt (scope 1), ostoenergian päästöt (scope 2) ja arvoketjun päästöt (scope 3). Arvoketjun päästöt tuottavat yrityksille eniten päänvaivaa, sillä niistä on vaikea saada kattavasti luotettavaa mittaustietoa ja yrityksellä ei ole suoraa määräysvaltaa niihin (mutta vaikutusvaltaa usein on).
Miksi sitten olisi paha juttu, jos arvoketjun päästövähennyksiä voisi vauhdittaa kompensaatiolla? Tärkeitä syitä on kaksi:
1) Ilmastotoimilla on koveneva kiire, ja tästä syystä kaikkien yritysten tulee keskittyä ensisijaisesti tosiasiallisten päästövähennysten aikaansaamiseen. Kompensaatioiden käyttö hidastaa yritysten omia vaikuttavia toimia.
2) Aivan liian suuri osa markkinoilla olevista päästökompensaatioyksiköistä on heikkolaatuisia ja epäluotettavia. Osan kohdalla on kyseenalaista, ovatko ne lisäisiä, eli saavatko oikeasti aikaan päästövähennyksiä, joita ilman niitä ei saavutettaisi. Osan kohdalla puolestaan epäilyksiä herättää aikaansaatujen päästövähennysten pysyvyys, eli säilyykö hiilinielu riittävän pitkään, jotta sillä olisi merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Ilmastotyön kannalta olisi erittäin haitallista sallia yrityksille näin merkittävä porsaanreikä. Se olisi myös karhunpalvelus kaikille niille yrityksille, jotka ovat asettaneet SBTi-tavoitteet nykyisillä, tiukemmilla kriteereillä ja toimineet niiden mukaisesti.
Onko teidän yrityksessänne asetettu SBTi-tavoitteet? Mitä mieltä olet suunnitellusta muutoksesta?