Siirry sisältöön

Johdetaanko teillä vastuullisuuden johtamista?

Viime aikoina olen käynyt LinkedInissä monia keskusteluja johtamisesta. Kehys on ollut useimmiten negatiivinen: keskijohdossa uuvutaan, ihmiset eivät enää halua esihenkilöiksi, huono johtaminen on ykkössyy työpaikan vaihtoon.

Kaikki nämä keskustelunaiheet kiertyvät saman asian ympärille. Johtamista ei johdeta riittävän hyvin.

Liiketoiminnan vastuullisuuden kannalta johtaminen on keskeisessä roolissa, ja puutteellinen johtamisen johtaminen tekee vastuullisuustavoitteiden saavuttamisesta vaikeaa ellei mahdotonta.

1. Vastuullisuus edellyttää muutosta

Kuten kaikissa läpileikkaavissa muutosprosesseissa, liiketoiminnan kehittäminen vastuullisemmaksi edellyttää muutoksia muun muassa ajattelutapoihin, prosesseihin ja käytäntöihin. 

Ja toisaalta, vastuullisuuden edellyttämiin muutoksiin suhtaudutaan samanlaisella tunteiden kirjolla kuin muutoksiin yleensäkin: epäilyksellä, pelolla, innostuksella, hämmennyksellä.

Muutoksen aikaansaaminen edellyttää, että kaikilla organisaation tasoilla johtajilla on yhteinen ymmärrys tavoitteista, selkeä käsitys tarvittavista toimista sekä tukea niin omien kuin alaistenkin muutostuntemusten käsittelyyn. Muuten homma lähtee herkästi leviämään käsiin.

2. Vastuullisuus edellyttää vastuuta

Onnistumisen edellytyksenä on myös mitattavien tavoitteiden asettaminen, vastuiden määrittely ja seuranta. 

Kokonaisvastuun pitää olla ylimmällä johdolla. Keskijohdon työnä on huolehtia siitä, että alaisilla on selkeä ymmärrys omasta osuudestaan ja että he hoitavat tonttinsa, mutta toisaalta myös viedä palautetta ylöspäin johdolle. 

Jos tämä palautekanava on tukossa ja keskijohto saa ylemmiltään suorituspaineita mutta ei tukea, ylin johto ei kanna vastuutaan.

3. Vastuullisuus edellyttää priorisointia

Jos vastuullisuuden kanssa ollaan tosissaan liikkeellä, se ei voi olla jälleen yksi lisähomma jo ennestään ylitäyden työkuorman päälle. Vastuullisuuteen liittyviä tehtäviä, resursseja ja tavoitteita pitää priorisoida ja muita asioita vastaavasti karsia.

Jos ylin johto ei priorisoi mitään, organisaatio muuttuu satunnaisgeneraattoriksi, keskijohdon paineet kasvavat kohtuuttomiksi ja merkityksen tuntu katoaa työstä. Se ei ole vastuullista. 

4. Vastuullinen organisaatiokulttuuri syntyy tietoisen, tavoitteellisen johtamisen kautta

Kaikissa organisaatioissa on organisaatiokulttuuri, mutta vain joissakin organisaatioissa sitä kehitetään tietoisesti. Jokainen esihenkilö luo kulttuuria päivittäin reagoimalla tai jättämällä reagoimatta, moittimalla tai kehumalla, luottamalla tai nillittämällä, olemalla läsnä tai poissa.

Vastuullisessa organisaatiossa käydään aktiivista vuoropuhelua siitä, minkälainen työyhteisö haluamme olla ja mitä se arjen tasolla merkitsee. Ja vastuutetaan esihenkilöitä kulttuurin johtamisessa. 

Johtaminen ei ole helppoa, muutenhan kaikki sitä tekisivät. Minkälaisia kokemuksia tai ajatuksia sinulla on vastuullisuuden johtamisesta? Kiinnostaa erityisesti esimerkit onnistumisista.