Siirry sisältöön

Onko puiden istuttaminen hyvä vastuullisuusteko?

Muutama päivä sitten pikamuotiyritys Gina Tricot oli otsikoissa kyseenalaisen markkinointikampanjan vuoksi. Yritys oli luvannut asiakkailleen istuttaa metsän, mutta lopputulos oli 500 puuta tanskalaisella pellolla. Kampanjan keulahahmoksi palkatulle somevaikuttajalle maksettiin moninkertaisesti enemmän kuin mitä yritys käytti puiden istutukseen.

Tämä on hyvä huono esimerkki siitä, miksi itselläni alkavat hälytyskellot soida, kun jokin yritys kertoo istuttavansa puita.

Puiden istuttaminenhan on sinänsä kyllä kiva asia, ja maailmaan tarvitaan lisää puita hiiltä sitomaan ja elinympäristöksi monenlaisille lajeille. Mutta yritysten vastuullisuustoimena puiden istuttaminen on valitettavan usein monella tavalla ongelmallista.

1. Jos puita istutetaan Suomeen hiilipäästöjen kompensoimiseksi, toimenpide ei itse asiassa kompensoi yhtään mitään. Kaikki suomalaiset metsät sisältyvät jo kansalliseen hiilinielulaskelmaan, ja jos myös yritys lukee ne omaksi päästökompensaatiokseen, kyse on kaksoislaskennasta.

Suomen osalta on myös hyvin vaikeaa osoittaa taloudellista lisäisyyttä, eli että puita ei olisi istutettu joka tapauksessa ilman kompensaatio-ohjelmaakin. On myös vaikeaa osoittaa, ettei tapahdu hiilivuotoa, eli että maanomistaja ei kaada vastaavaa määrää puita toiselta paikalta. Ja hiilinielun pysyvyys ei todennäköisesti yllä nykyiselle yleisesti hyväksytylle minimitasolle eli 100 vuoteen.

2. Luonnon monimuotoisuuden kannalta on oleellista, minne ja minkälaista metsää istutetaan. Jos kyse on talousmetsästä, jolle asianmukaisempi nimitys olisi puuplantaasi, se on biodiversiteetiltään varsin yksipuolista. Talousmetsään kaadettujen puiden tilalle istutettavat uudet puut eivät myöskään lisää metsän määrää.

3. Etenkin kaukomailla tapahtuvissa metsänistutushankkeissa, mutta myös lähempänä kotia, on oleellista, toteutetaanko hanke yhteistyössä paikallisyhteisöjen kanssa ja hyötyvätkö he hankkeesta jollakin tavalla. Aina näin ei tapahdu. Jos paikallisyhteisö on sivuutettu, hanke saattaa loukata heidän ihmisoikeuksiaan ja heikentää heidän elinolojaan. Toisinaan käy niinkin, että paikalliset asukkaat kaatavat metsää omin luvin polttopuuksi.

Jos yritys viestii puiden istuttamisesta pääasiallisena vastuullisuustekonaan, on syytä laittaa kriittiset silmälasit päähän. Jos puiden istuttamisesta ei ole mitään tarkempaa tietoa, esimerkiksi että se tapahtuu jonkin hyvämaineisen sertifioidun ohjelman puitteissa, on valitettavasti hyvät syyt epäillä, että joko yrityksessä ei ole perehdytty asiaan riittävästi tai halutaan tietoisesti harhauttaa.

On myös tärkeää muistaa, että olennaisinta on, että yritys tekee ydinliiketoiminnassaan kaiken voitavansa pienentääkseen aiheuttamiaan haittoja. Pikamuoti on silti saastuttavaa tolkutonta resurssien tuhlaamista, aiheuttaa valtavasti jätettä, ja hyväksikäyttää köyhien maiden ihmisiä, vaikka yritys kuinka istuttaisi puita.