Onko vaihdevuodet työelämäasia? Minusta on. Entä onko se yhdenvertaisuuskysymys? Ilman muuta!
Kuka muu vihaa lyhenteitä?
Tiedättekö, mikä on tosi hyvä tapa saada ihmiset tuntemaan itsensä tyhmäksi ja ulkopuoliseksi? Lyhenteiden käyttäminen!
Itsehän en siis opi lyhenteitä. Kun keskustelussa joku käyttää lyhennettä, jota en tunne, jään aprikoimaan, mitähän se oikein tarkoittaa, ja loput keskustelusta meneekin sitten ohi.
Tosi onnekkaasti olen koko työurani viettänyt lyhenteitä vilisevien aihepiirien parissa. 2000-luvun alku oli silkkaa ERP:iä, SOA:aa, BI:tä ja M&A:ta. Sitten elämääni tulivat ETS ja LULUCF. Ja nykyään vasta onkin yhtä juhlaa CSRD:n, ESRS:n, VSME:n, CSDDD:n ja GRI:n kanssa.
Hiljattain palaverissa joku käytti lyhennettä DMA. Tuijotin tyhjin silmin ja vasta palaverin jälkeen tajusin, että kyse oli kaksoisolennaisuusanalyysista (double materiality assessment). Onhan se tietty pitkä ja kankea sana, kamala yrittää mahduttaa powerpointteihin.
Taannoin olin töissä globaalissa yrityksessä, jossa ihan kaikessa käytettiin lyhenteitä. Sisäisten tietojärjestelmien lomakkeet — täynnä lyhenteitä. Taloushallinnon excelit — täynnä lyhenteitä. Työn substanssi — täynnä lyhenteitä. Ja yhtään lyhennettä ei tietenkään avattu missään. Pää meinasi räjähtää.
Johtoryhmän viikkopalaverissa porukka puhui PNL:stä. Tunsin itseni tampioksi, kun oli pakko kysyä, mitä se tarkoittaa. Profit & Loss, tuloslaskelma. Tajusin, että vaikka olin tehnyt budjettivastuullisia hommia ennenkin ja myös kansainvälisissä organisaatioissa, olin puhunut suomea taloushallinnon kanssa.
Ymmärrettävän kielen ja käsitteistön käyttö on oleellinen tapa parantaa saavutettavuutta ja huolehtia, että kaikki pysyvät mukana. Omassa ammattikuplassa saattaa tuntua kyllästyttävältä toistella pitkiä termejä ja houkutus korvata ne lyhenteillä on suuri. Mutta mitäs, jos kollegallasi on lukihäiriö tai ongelmia työmuistin kanssa, ja lyhenteet eivät vaan meinaa jäädä mieleen? Tai tiimissä on aloittanut uusi työntekijä, jolle lyhenteet eivät ole ennestään tuttuja.
Toimittaja, jonka kanssa muinoin tein mediavalmennuksia, tapasi sanoa, että asiantuntevimman vaikutelman antaa, kun osaa puhua yksinkertaisesti. Se olisi hyvä muistaa ammattikuplassakin.
Mitä ajatuksia sinulle herää? Lyhenteet 👍🏻 vai 👎🏻?