Sekä yrityksissä että ympäristöjärjestöissä on lisääntyvää liikehdintää uusiutuvan energian...
Kurkistus ensimmäisiin ESRS-raportteihin
Viime viikkojen aikana pitkä odotus on palkittu – vihdoin on päässyt tutkimaan ihan oikeita, julkaistuja ESRS-raportteja.
Olen kouluttanut yrityksiä talven mittaan ESRS-aiheista, ja yksi toive on ollut ylitse muiden: voisiko saada käytännön esimerkkejä. Olen vastannut toiveeseen laatimalla esimerkkejä kuvitteellisista yrityksistä. Kyllähän ne auttavat havainnollistamaan, mitä standardin vaatimukset tarkoittavat käytännössä.
Tosielämän esimerkit ovat kuitenkin parempi vaihtoehto, ja nyt niitä on. Olen selaillut läpi kaikki tämän viikon tiistaihin mennessä julkaistut ESRS-raportit. Tässä muutama ensivaikutelma:
1. Kun vastuullisuusraportista karsitaan markkinointiviestinnällinen kuorrutus ja keskitytään olennaiseen, siitä on käyttäjälle enemmän hyötyä. GRI-standardinkin mukaan laadituissa raporteissa on loppujen lopuksi aika paljon "pehmeää" sisältöä, mutta ESRS-raportit ovat tiukkaa asiaa.
2. Vaikka ESRS-standardit vaikuttavat tiukoilta, toteutuksissa on yllättävänkin paljon hajontaa. Vai mitä sanotte näistä: Lyhimmät raportit ovat pituudeltaan 48 sivua ja pisin 118 sivua. Joillakin yrityksillä on neljä olennaista pääaihetta, eräällä puolestaan standardin kymmenestä pääaiheesta yhdeksän ja vielä kolme omaa päälle.
3. Etenkin kaksoisolennaisuuteen on monenlaisia lähestymistapoja. Veikkaan, että taustalla vaikuttavat eri konsulttien ja varmentajien erilaiset näkemykset. Osa on mennyt varmuuden vuoksi -periaatteella, ja lopputuloksena on, että lähes kaikki on olennaista. Toisilla taasen on ollut lähestymistapana harjoittaa tiukkaa karsintaa. Toki myös toimiala vaikuttaa olennaisten aiheiden valintaan, mutta mielenkiintoista kyllä erot yritysten lähestymistavoissa eivät noudata toimialarajoja.
4. Taulukot, graafit ja visualisoinnit ovat raportin lukijan paras ystävä. Tietoa raporteissa on joka tapauksessa paljon, ja lukija on onnellinen, jos tietoa on tiivistetty taulukoihin ja havainnollistettu visuaalisesti. Parhaissa raporteissa on kutakin olennaista aihetta käsittelevän luvun alkuun tehty helposti silmäiltävä kooste pääasioista. Uskon, että tiivistetty tieto palvelee parhaiten myös yrityksen omia tarpeita.
5. Erityisen paljon arvostan yrityksiä, jotka ovat nostaneet raporttiin ja vieläpä taulukoineet helposti silmäiltäväksi oman toimintansa ja toimialansa erityispiirteisiin liittyviä tietoja. Stora Enso on esimerkiksi taulukoinut luonnon monimuotoisuutta heikentäneet haittatapahtumat (joista monista olemme toki saaneet lukea myös lehdistä). Outokummun raportissa puolestaan on mielenkiintoisia yhteenvetoja sosiaaliseen vastuuseen liittyvistä asioista, kuten työntekijöiden edustuksen muodoista tärkeimmissä toimintamaissa.
Tiedän, että raportointi on ollut ensimmäisen aallon yrityksille valtava ponnistus, mutta työ on myös ollut arvokasta. ESRS-raportit tarjoavat paljon aiempaa kattavamman katsauksen yritysten toiminnan kestävyyteen.