Sähkön ostaminen ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, kun miettii viherpesua. Näillä asioilla on...
Uusiutuvan energian alkuperätakuut ja hiilijalanjälki – uudistuksia tulossa
Sekä yrityksissä että ympäristöjärjestöissä on lisääntyvää liikehdintää uusiutuvan energian alkuperätakuujärjestelmän remontoimiseen. Viime viikolla sähköntuottajien eurooppalainen keskusjärjestö Eurelectric julkaisi aiheesta kattavan raportin, johon kannattaa tutustua, mikäli sähkön myyminen tai ostaminen tai scope 2 -päästölaskenta kuuluu työpöydällesi.
(Mikäli et tiedä, mitä uusiutuvan energian alkuperätakuut ovat, mutta tuntuu, että pitäisi tietää, alempana löytyy taustatietoa 👇 👇 👇 )
Muutama poiminta Eurelectricin raportista:
⚡ Hiilijalanjälkilaskennassa yleisimmin käytettyä standardia GHG-protokollaa uudistetaan parhaillaan. Odotettavissa on, että scope 2 -päästöjen eli ostetun energian päästöjen laskennassa tullaan edellyttämään tarkempaa kuin vuositason täsmäytystä uusiutuvan energian alkuperätakuille. Tämä koskettaa muun muassa useimpia CSRD-raportointivelvollisia.
⚡ EU valmistelee vihreän vedyn tuotannolle sääntötiukennuksia, joihin kuuluu muun muassa tuntitason täsmäytys uusiutuvan energian alkuperätakuille.
⚡ Irlannissa on esitetty datakeskuksille pakollista tuntitason täsmäytystä uusiutuvan energian alkuperätakuille. Suomen on hyvä seurata tarkasti, mitä Euroopan johtava datakeskusmaa tekee, sillä vähäpäästöisistä ja energiatehokkaista datakeskuksista halutaan kilpailutekijää täälläkin.
⚡ Yritysten uusiutuvan energian ostot ovat maailmanlaajuisesti kymmenkertaistuneet 2015–23 välillä. Euroopassa kasvu on ollut vielä rajumpaa. Toistaiseksi yleinen keskustelu on keskittynyt riittävän tuotannon ja siirtokapasiteetin varmistamiseen. Mikäli vuotta lyhyemmän aikavälin täsmäytyksestä tulee yleinen vaatimus, sähkön myyjien on syytä huolehtia, että tuotantomäärien lisäksi myös omat tietojärjestelmät taipuvat vastaamaan kysyntään.
***
Uusiutuvan energian alkuperätakuut ovat sertifikaatteja, joita uusiutuvan sähkön tuottajat myyvät yrityksille. Alkuperätakuu vastaa tietyllä aikavälillä tuotetun uusiutuvan sähkön määrää. Niiden avulla yritys voi ostaa markkinoilta omaa kulutustaan vastaavan määrän uusiutuvaa sähköä, vaikka kulutuspaikan lähellä ei uusiutuvaa sähköä olisikaan saatavilla.
Ilmastopäästöjen vähentämisen kannalta alkuperätakuisiin liittyy pari keskeistä ongelmaa:
1) Nykymallissa on mahdollista ostaa alkuperätakuita alueilta, joiden sähköverkko ei ole yhteydessä alueeseen, jolla sähköä käytetään. Esimerkiksi Islannista Keski-Eurooppaan. Tämä heikentää insentiiviä investoida vähäpäästöisen sähkön tuotantoon siellä, missä sähköä eniten käytetään.
2) Alkuperätakuut täsmätään nykyisin yleensä vuositason sähkönkulutukseen. Tällä tavoin on mahdollista väittää käyttävänsä 100 % aurinkoenergiaa, vaikka kaikki kulutus tapahtuisi yöaikaan. Ääriesimerkki toki, mutta kuvastaa vuositason täsmäytykseen liittyvää ongelmaa.
Jotkut suuret yritykset kuten Google ja Microsoft ovat jo siirtyneet käyttämään tuntipohjaista täsmäytystä, jolloin sähkön tuotanto ja kulutus ovat täsmällisemmin synkassa.