Heitän näin uuden vuoden alkajaisiksi ajatuksen: mitä, jos lakkaisimme puhumasta yritysvastuusta ja...
Toimitusketju ja vastuullisuusriskit
Yritysvastuudirektiivi hyväksyttiin aiemmin tänä vuonna. Miten etenee yritysten valmistautuminen direktiivin vaatimuksiin? Kitkaisesti, kertoo ohjelmistoyhtiö EQS:n ja Ansbachin yliopiston tuore kysely.
Resurssipula sekä toimitusketjun valvomisen vaikeus aiheuttavat yleisesti päänvaivaa direktiivin piiriin kuuluvissa yrityksissä. Suurin osa yrityksistä ei kuitenkaan ole aikeissa lisätä budjettia tai henkilöstömäärää yritysvastuuvelvoitteen täyttämiseksi.
Kyselyn perusteella toimitusketjun vastuullisuusriskejä pyritään hallitsemaan ennen kaikkea toimituskumppaneiden valintavaiheessa. Tarina ei kuitenkaan kerro, millä tavalla riskienhallintaa käytännössä toteutetaan. On yksi asia laittaa kaikki uudet sopimuskumppanit allekirjoittamaan vastuullisuussäännöt ja toinen asia tehdä perusteellisempaa taustaselvitystä tai auditointeja.
Hyvätkään vastuullisuussäännöt eivät myöskään vielä takaa, että sopimuskumppanien toiminta on kaikilta osin vastuullista. Direktiivin asettama huolellisuusvelvoitekaan ei pelkästään tällä toimenpiteellä täyty, vaan yrityksiltä edellytetään myös toimitusketjun valvontaa.
Muutamia asioita, joilla yritys voi parantaa toimitusketjun vastuullisuusriskien hallintaa:
🌐 Data-analyysi. Toimitusketjuun liittyvää dataa kuten auditointiraportteja kannattaa perata läpi ja etsiä riski-indikaattoreita. Onko esimerkiksi tietyissä maissa tai tietyntyyppisillä toimituskumppaneilla muita korkeampi riski tietyntyyppisille rikkomuksille? Toistuvatko tietynlaiset rikkomukset erityisen usein läpi toimitusketjun?
🌐 Keskustelu. Vastuullinen yritys ei lasauta uusia vastuullisuussääntöjä toimituskumppaneiden niskaan keskustelematta näiden kanssa. Mitä käytännössä tarvitaan, jotta esimerkiksi elämiseen riittävä palkkataso on mahdollista saavuttaa kaikissa tuotantolaitoksissa? Vastaus ei välttämättä ole samanlainen kaikkialla.
🌐 Digitaaliset ratkaisut. Vastuullisuusdatan kerääminen kattavasti globaalista toimitusketjusta on melko mahdotonta ilman digitaalisia apuvälineitä. Suuren yrityksen kannattaa varautua siihen, että riittävää ja luotettavaa dataa saadakseen sen on hoidettava tarvittavat raportointityökalut kuten vaikkapa päästölaskurit toimitusketjun saataville.
🌐 Selkeät seuraukset. Mitä tapahtuu, kun toimitusketjussa tulee ilmi väärinkäytöksiä? Prosessit ja vastuut on tärkeää määritellä, jotta tosipaikan tullen on mahdollista edetä jämäkästi ja oikeudenmukaisesti.
Miten yritysvastuudirektiivi vaikuttaa teidän yrityksenne toimintaan?