Siirry sisältöön

Ranska pyrkii suitsimaan pikamuotia

Mielenkiintoista seurata, miten Ranskan uusi pikamuodin suitsimiseen tähtäävä lainsäädäntö vaikuttaa – sikäli, kun se menee läpi myös senaatin äänestyksestä.

Ranskan parlamentin alahuone hyväksyi lakiesitykset, jotka asettavat pikamuotituotteille asteittain vuoteen 2030 asti nousevat haittamaksut sekä kieltävät pikamuodin mainostamisen.

Haittaverojen ja -maksujen tehosta on ristiriitaista näyttöä. Suomessa liikennepolttoaineiden hiilivero-osa oli pitkään hyvin paljon korkeampi kuin päästökauppayksiköiden hinta, mutta polttoaineen kulutus ei silti vähentynyt. Autoilu vaikuttaa olevan asia, jossa kysyntä on joustamatonta. Bensan hinnan kallistuessa moni säästää muista hankinnoista ennemmin kuin bensasta.

Makeis- ja tupakkaveron kohdalla puolestaan tuotteiden hintojen nousulla on ollut vaikutusta kysyntään. Nähtäväksi jää, miten pikamuodin kohdalla. Äkkiseltään kyllä arvelisin, että pikamuoti vertautuu enemmän karkkipusseihin kuin bensaan tässä suhteessa.

Haittaveroihin liittyy kuitenkin toinenkin ongelma. Niiden alkuperäinen tarkoitus on vähentää haittaa. Mutta jos niiden tuotto muodostuu merkittäväksi, valtiolle syntyykin houkutus ylläpitää haittaa, jotta verotuotot säilyvät. Näin on käynyt polttoaine- ja tupakkaverojen kohdalla.

Ranska lähtee myös ajamaan EU-tasolla käytettyjen vaatteiden vientikieltoa. Se olisikin todella tärkeä keino puuttua massiiviseen tekstiilijäteongelmaan. Nykyisin EU-maista viedään erityisesti Afrikkaan valtavat määrät pikamuotia, joka ei ole mennyt kaupaksi eurooppalaisilla kirpputoreilla. Osa näistä myydään paikallisilla toreilla, mutta erittäin suuri määrä päätyy luontoon roskaksi. Näissä maissa merenrannat ovat täynnä eurooppalaisten hylkäämiä halpisvaatteita.

Jos EU:sta ei saisi enää viedä tekstiilijätettä, koko vaatetusalan ekosysteemi joutuisi miettimään toimintatapojaan uusiksi.

Kaiken kaikkiaan on erinomaista, että löytyy poliittista tahtoa pikamuodin aiheuttamien ongelmien rajoittamiseksi.