Siirry sisältöön

5 neuvoa uusille vastuullisuusraportoijille

Viime vuonna (2024) olin tekemisissä lukuisten yritysten kanssa, jotka ottivat ensiaskeleitaan vastuullisuusraportoinnissa EU:n kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) velvoittamina. Samat asiat nousivat esiin aika lailla kaikissa kohtaamisissa, joten ajattelin listata muutaman oleellisimman pointin evästykseksi uusille vastuullisuusraportoijille:

1. Perehdy ESRS-standardeihin itse

Jos vastaat organisaatiossasi vastuullisuusraportoinnista tai olet mukana raportoinnin ydinryhmässä, sinun on tärkeää tuntea raportointia ohjaavat ESRS-standardit. Asiantuntija-apua kannattaa ostaa, mutta on silti tärkeää itsekin ymmärtää keskeiset velvoitteet ja kokonaisuuden laajuus.

2. Vastuullisuusraportointi on koko organisaation asia

ESRS-standardien mukainen vastuullisuusraportointi on laaja ja syvältäluotaava operaatio, jossa tarvitaan tietoa ja asiantuntemusta koko organisaatiosta. Juridinen vastuu on hallituksella. Myös raportoinnin käytännön työtä on järkevää jakaa, koska työtä on varsin paljon ja se edellyttää osin hyvin yksityiskohtaistakin asiantuntemusta monesta eri aiheesta.

3. Tiedon hallinta on avainkysymys

Kukin CSRD-velvollinen yritys todennäköisesti joutuu sisällyttämään raporttiinsa tietoa useammasta sadasta eri datapisteestä. Kerättävää ja hallinnoitavaa dataa on siis paljon. Kun raportointia varten määritellään tiedontarpeita ja tiedonkeruun toimintatapoja, kannattaa kääntää katse myös yrityksen data-arkkitehtuuriin. Raportointi pitää tehdä joka vuosi, joten kannattaa investoida siihen, että ainakin keskeiset datavirrat automatisoidaan.

4. Vastuullisuusraportointi ei ole PR-projekti

ESRS-standardit edellyttävät yrityksiltä perusteellista oman toiminnan ja arvoketjujen läpivalaisua, eikä raporttiin voi valita ainoastaan kivoja asioita kerrottavaksi. Se, mitkä vastuullisuusaiheet ovat olennaisia ja siten raportoitavia, ei kerro yrityksen osaamisesta tai kunnianhimon tasosta vastuullisuusasioissa, vaan riippuu muun muassa toimialasta, toiminnan maantieteellisestä laajuudesta ja arvoketjun rakenteesta.

5. Varaa aikaa ja resursseja

ESRS-standardien mukainen vastuullisuusraportointi kaksoisolennaisuusanalyyseineen on etenkin ensimmäisellä kerralla laaja ja suuritöinen projekti. Jos yrityksessä ei ole omasta takaa syvällistä vastuullisuusosaamista, on järkevää ostaa asiantuntija-apua. Valtaosa itse raportointityöstä on kuitenkin sellaista, joka pitää tehdä yrityksen sisällä – ja työpanosta tarvitaan varsin paljon myös ylimmältä johdolta ja hallitukselta.

***

Jos yrityksenne kuuluu siihen joukkoon, joka julkaisee ensimmäisen raporttinsa ensi vuoden keväällä, nyt pitäisi olla jo täydessä vauhdissa raportoinnin käynnistämisen kanssa. Ja jos ensimmäinen raportti tulee ulos 2027 keväällä, tänä vuonna kannattaa laittaa homma käyntiin.

Vastuullista vuotta 2025!