Reilu viikko on ehditty sulatella uutisia EU-komission esittämistä muutoksista...
Europarlamentti hyväksyi ESRS-lykkäyksen
EU:n kestävyysraportointidirektiiviä (CSRD) ja sen alaisia ESRS-raportointistandardeja koskevien käänteiden perässä pysyttely on viime viikkoina tuntunut siltä kuin katsoisi tennismatsia tai yrittäisi pitää kirjaa, montako kertaa Kaunareiden Ridge ja Brooke ovat menneet naimisiin ja eronneet.
Uusimpia käänteitä:
Europarlamentti päätti puoltaa kahden vuoden lykkäystä suurten listaamattomien yritysten ja listattujen pk-yritysten raportointivelvoitteen alkamiselle. Ensiksi mainittujen tulee siis julkaista ensimmäinen vastuullisuusraportti vasta keväällä 2028 ja jälkimmäisten keväällä 2029. Vielä tarvitaan jäsenmaiden neuvoston hyväksyntä (joka on käytännössä varma), jotta direktiivimuutos tulee voimaan. Tämän jälkeen muutos pitää viedä kansalliseen lainsäädäntöön tämän vuoden aikana. Koska parlamentti käsitteli asian näin nopeasti, alkaa näyttää varsin todennäköiseltä, että muutos ehtii tulla Suomessa voimaan ennen vuodenvaihdetta.
Rahoitusmarkkinoista vastaava komissaari Maria Luís Albuquerque pyysi EFRAGia (European Financial Reporting Advisory Group — taho, joka laati ESRS-standardit) laatimaan ehdotuksen ESRS-standardien yksinkertaistamiseksi. Komissio haluaa muun muassa, että pakollisten tiedonantojen määrää karsitaan, epäselviä vaatimuksia selkiytetään, yhteensopivuutta muun sääntelyn kanssa parannetaan ja kaksoisolennaisuusanalyysin ohjeistusta täsmennetään. Valmista pitäisi tulla hyvissä ajoin ennen kahdella vuodella viivästetyn raportointivelvoitten alkamista.
Nämä uusimmat käänteet ovat mielestäni ihan järkeenkäypiä. Kun odotellaan, nostetaanko raportointivelvollisuuden alarajaa — ja siinä prosessissa voi mennä tovi jos toinenkin — on aivan fiksua lykätä velvoitteen alkamista, jotta yritykset eivät joudu aloittamaan työlästä raportointia lopettaakseen sen heti kohta.
Samoin ESRS-standardien selkiyttäminen ja virtaviivaistaminen on perusteltua. Sillä kyllähän ne nykyisellään ovat sekä raskaat että vaikeaselkoiset. Komission ajatukset tarvittavista muutoksista vaikuttavat myös oikean suuntaisilta.
Yhtä asiaa en kuitenkaan ymmärrä. Kun kerran standardeja virtaviivaistetaan, markkinoilla on ihan aito tarve luotettavalle ja vertailukelpoiselle vastuullisuustiedolle, ja parin vuoden lykkäyskin on tulossa, miksi ihmeessä komissio haluaa myös rajusti pienentää raportointivelvollisten yritysten joukkoa? Olisi todella outoa ja iso heikennys aiempaan verrattuna, jos edes kaikkien suurten pörssiyhtiöiden ei tarvitsisi kertoa mitään liiketoimintansa vastuullisuusvaikutuksista ja -riskeistä.
No, kuten Ridgen ja Brooken parisuhteessa, myöskään tässä asiassa mikään ei liene kirkossa kuulutettua edes, kun se on kirkossa kuulutettua. Jään odottelemaan seuraavia käänteitä.