Siirry sisältöön

Vastuullisuusraportointi uusiksi heti tuoreeltaan?

EU:n suunnalta on viime aikoina kuulunut useampia sen suuntaisia ääntelyitä, että kestävyysraportoinnin vaatimuksia pitäisi laittaa uusiksi.

Viimeisimpänä kuoroon liittyi rahoitusmarkkinakomissaariksi ehdolla oleva Maria Luís Albuquerque, talouslehti Forbes raportoi. Vastauksessaan europarlamentin komissaariehdokkaille tekemään kyselyyn Albuquerque totesi, että vastuullisuusraportoinnin vaatimuksia on tarpeen "virtaviivaistaa".

Aiemmin komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ilmaissut huolta pk-yritysten liiallisesta hallinnollisesta taakasta. Ranskan pääministeri Michel Barnier puolestaan totesi viime viikolla ranskalaisen lehden haastattelussa, että kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) laajuutta voisi supistaa. Syyskuun lopulla Saksan oikeusministeri Marco Buschmann jopa peräänkuulutti koko raportointidirektiivin uudelleenneuvottelemista.

Ensimmäiset eurooppalaisten vastuullisuusraportointistandardien ESRS:n mukaiset raportit julkaistaan ensi keväänä tämän vuoden tietoihin perustuen. Ensimmäisen raportointiaallon yrityksissä ollaan siis jo loppusuoralla uusien standardien mukaisen raportoinnin käyttöönotossa. Myös useissa toisen aallon yrityksissä, joiden pitää julkaista ensimmäinen raporttinsa vuoden 2025 tiedoilla keväällä 2026, ollaan jo pitkällä prosessissa.

Korkean tason poliitikkojen duubiot tuntuvat melko huonosti ajoitetuilta tilanteessa, jossa suuri osa raportointivelvollisista on jo käyttänyt paljon aikaa, rahaa ja resursseja uusien velvoitteiden omaksumiseen.

Ei sillä, etteikö valuvikoja ja jatkokehittämisen tarvetta varmasti olisi. Ensimmäisiä ESRS-raporttejaan valmistelevissa yrityksissä on tuskiteltu epävarmuutta moninaisten käytännön asioiden suhteen. Kun kaikki ovat yhtä aikaa uuden edessä, ei ole vakiintuneita käytäntöjä ja tulkintoja, joihin nojata. Tämä on kuitenkin ainakin osittain ongelma, jonka aika korjaa.

Kasvanut hallinnollinen taakka on ainakin nyt uusia standardeja käyttöön otettaessa eittämättä tosiasia sekä suuremmille että pienemmille yrityksille. Toisaalta raportointivelvoitteiden myötä markkinoille on myös tullut runsaasti IT-sovelluksia, jotka automatisoivat ja nopeuttavat monia työvaiheita.

Kääntöpuolena on, että vastuullisuusraportoinnin velvoitteen myötä yritykset saavat käyttöönsä todella paljon tietoa, josta on hyötyä muun muassa strategisessa suunnittelussa, tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä ja riskienhallinnassa. Ja meille kaikille piirtyy selkeämpi kuva yritysten toiminnan todellisista kestävyysvaikutuksista.

Nyt, kun uutta raportointia vasta otetaan käyttöön, voisi olla viisasta ensin odottaa ja katsoa, minkä tasoiseksi hallinnollinen taakka lopulta muodostuu raskaan käyttöönottovaiheen jälkeen. Todennäköisesti raportoinnin vaatimusten muuttaminen nopealla aikataululla enemmänkin lisäisi kuin vähentäisi yritysten tuskaa.

Mitä mieltä sinä olet? CSRD:n uudistaminen heti tuoreeltaan 👍 vai 👎 ?