Siirry sisältöön

Esihenkilöllä on tärkeä rooli työuupumuksen ehkäisyssä

Puhutaanko hetki työuupumuksesta?

Kun työntekijä uupuu, kyse on harvoin jos koskaan pelkästään hänestä itsestään riippuvista asioista. Yleensä työyhteisössä tai esimerkiksi työn vaatimuksissa tai resursseissa on uupumusta aiheuttavia piirteitä. Siksi työssä jaksamista ja työuupumuksesta toipumista ei voi vastuuttaa vain työntekijälle itselleen tai ulkoistaa työterveyshuollolle.

Esihenkilön roolista työuupumuksen ehkäisyssä ja toipumisen edistämisessä pitäisi puhua enemmän. Lähiesihenkilö on juuri se, jonka pitäisi huomata uupumisen merkit ja puuttua uupumista aiheuttaviin seikkoihin.

Harward Business Review’n jutussa on oikein hyviä neuvoja esihenkilöille. Itse lisään vielä muutaman:

➡️ Varaa aikaa säännölliselle kahdenkeskiselle keskustelulle jokaisen suoran alaisesi kanssa. Tämä on paras tapa seurata, miten kukin viihtyy, jaksaa ja suoriutuu työssään.

➡️ Puutu ongelmiin ripeästi. Erityisesti ihmisten väliset ristiriidat on tärkeää selvittää ennen kuin ne eskaloituvat. Ristiriitoihin puuttuminen tuntuu usein hankalalta, mutta se kuuluu esihenkilön tehtäviin.

➡️ Seuraa alaistesi liukumasaldoa aktiivisesti. Jos alaisesi liukumasaldo alkaa kasvaa huimasti, kysy, mistä se johtuu. Laadi yhdessä alaisen kanssa aikataulu plussakertymän purkamiselle ja keskustele mahdollisuuksista työkuorman vähentämiseksi.

➡️ Huolehdi, että jokaisella tiimissäsi on selkeästi määritelty rooli, vastuut ja valtuudet. Epämääräisyydet oman tontin rajoissa aiheuttavat jatkuvaa stressiä ja usein myös ristiriitoja.

➡️ Määrittele alaisten henkilökohtaiset tavotteet yhdessä heidän kanssaan. Täysin ulkopuolelta asetetut tavoitteet voivat tuntua epämotivoivilta ja pahimmillaan aiheuttaa jatkuvaa epäonnistumisen tunnetta.

➡️ Näytä itse esimerkkiä siitä, että illat, viikonloput ja loma-ajat on pyhitetty muille asioille kuin työlle.

➡️ Varaa aikaa tiimin yhteiselle ratkaisuhenkiselle keskustelulle työn arjessa ilmenevistä ongelmista. Esimerkiksi säännöllisesti toistuva ”siivouspäivä”, jossa yhdessä listataan ajankohtaiset ongelmat ja pohditaan niihin ratkaisuja, on tehokas tapa ratkoa monet pienet mutta kuormittavat pulmat ja samalla vahvistaa tiimin jäsenten osallisuuden tunnetta.

➡️ Jos alaisesi osoittaa uupumisen merkkejä tai itse sanoo tuntevansa olonsa uupuneeksi, ota tilanne aina vakavasti. Ohjaa alainen työterveyshuoltoon ja keskustele hänen kanssaan, miten kuormitusta voisi vähentää. Älä jätä aloitetta alaiselle itselleen, sillä uupuneen ihmisen aloitekyky on heikentynyt ja kaikki energia menee itse tilanteesta selviytymiseen.