Siirry sisältöön

ESRS-briiffi: oikeusoppineet ja EKP varoittavat, liittokansleri sooloilee

Se on taasen aika katsoa, mitä kuuluu Omnibus-rintamalle! Ei nimittäin ole niin kuin se kuuluisa länsirintama, vaan uutta kuuluu koko ajan. Tässä viimeisimmät:

1. Yli 30 oikeustieteilijän joukko EU-maiden ja UK:n yliopistoista varoittaa, että esitetyt muutokset EU:n yritysvastuudirektiiviin (CSDDD) asettaisivat yritykset alttiiksi oikeusjutuille. Muutosten myötä nimittäin yrityksillä ei enää olisi velvollisuutta toimia EU:n ilmastolain mukaisesti. Yritysvastuudirektiivi edellyttää yrityksiltä suunnitelmaa toimista, joilla pyrkivät kohti EU:n tavoitetta saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Oikeusoppineiden mukaan Omnibus-esitys vaikuttaisi poistavan yrityksiltä velvoitteen *toteuttaa* suunnitelma. He varoittavat, että EU-alueella on poikkeuksellista aktiivisuutta ilmastoon liittyvien oikeusjuttujen nostamisessa.

2. Euroopan keskuspankki varoittaa, että yritysvastuudirektiiviin sekä kestävyysraportointidirektiiviin esitetyt muutokset vaarantavat keskuspankin kyvyn arvioida ilmastonmuutokseen liittyviä taloudellisia riskejä. EKP toteaa lausunnossaan, että raportointivelvoitteen rajaaminen ainoastaan yli 1000 henkeä työllistäviin yrityksiin rajoittaisi tiedonsaantia liikaa, ja esittää rajaksi 500 työntekijää.

3. Euroopan pankkiviranomainen kommentoi, ettei rahoitusalan riskienhallinta voi perustua pelkästään raportointivelvoitteeseen, sillä riskienhallinta on pankkien keskeinen tehtävä. EPV valmistelee paraikaa pankeille ohjeita ESG-skenaarioanalyysia varten, ja lausuntokierroksella on tullut valitusta uusien vaatimusten liian tiukasta aikataulusta. Pankeille ei siis ilmeisesti ole tiedossa löyhempää vastuullisuussääntelyä Omnibus-tyyliin.

4. Saksan tuore liittokansleri Friedrich Mertz esitti Brysselin-vierailullaan, että koko yritysvastuudirektiivin voisi perua kilpailukyvyn nimissä. Saksa on jo ilmoittanut aikovansa kumota vastaavan kansallisen tason lakinsa. Liittokanslerin lausunto on ilmeisesti yksityisajattelua, sillä liittohallituksen ohjelmassa todetaan maan tukevan Omnibus-esitystä.

Mielenkiintoista nähdä, mille kannalle EU:n jäsenmaiden neuvosto päätyy Omnibus-lausunnossaan. Ilmeisesti jäsenvaltioiden kannat eivät ole yksimielisiä asian suhteen, mutta saapa nähdä, kuinka pitkälle Saksan painostus kantaa.