Siirry sisältöön

Johtaja – älä anna koventuneen ilmapiirin tihkua työpaikalle

Hesari uutisoi pari päivää sitten palkkaeroista tekniikan alalla. Tekniikan Akateemisten työmarkkinatutkimuksen mukaan miesten ja naisten välinen palkkaero on kymmenen prosenttia, ja puolet tästä erosta on selittämätöntä.

Irlantilaisen rekrytointialan yrityksen Matrix Recruitmentin tekemä tutkimus puolestaan kertoo, että rasistinen ja vähemmistöjä loukkaava kielenkäyttö ja käytös on lisääntynyt työpaikoilla – samoin kuin iäkkäämpiä työtovereita vähättelevät asenteet.

Keskustelu monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion lisäämisestä työpaikoilla kääntyy herkästi väittelyksi sukupuolikiintiöistä ja huoleksi siitä, että pätevyys ja osaaminen eivät enää olisikaan tärkeimpiä kriteerejä rekrytoinnissa ja ylennyksissä. Tällainen keskustelu menee ohi maalin, sillä se sisältää pohjaoletuksen, että nykytilanne olisi neutraali tai ongelmaton.

Kun esimerkiksi noita edellä mainittuja tilastoja katsoo, on selvää, ettei työpaikoilla kaikki ole kunnossa, jos jotkut saavat selittämättömästä syystä isompaa palkkaa ja ikävä käytös kollegoja kohtaan on lisääntymään päin. Eriarvoisuus ja ulossulkevat toimintatavat luovat epäluottamusta ja heikentävät yhteisön ilmapiiriä, mikä puolestaan heikentää motivaatiota ja näkyy herkästi kasvavina sairauspoissaoloina. Puhumattakaan siitä, että paljon osaamispotentiaalia jää hyödyntämättä.

Vaikka julkisessa keskustelussa äänenpainot kovenevat ja syrjivästä kielenkäytöstä on tullut sosiaalisesti sallitumpaa, se ei tarkoita, että tällainen kehitys olisi hyvä asia tai että samaa toivottaisiin työpaikoillekin.

Mielenkiintoista kyllä, PR-yhtiö Edelmanin laajan luottamustutkimuksen mukaan jopa erittäin voimakkaasti polarisoituneessa USA:ssa työntekijöiden arvostus työnantajien DEI-ohjelmia kohtaan on kasvanut rajusti muutamassa vuodessa. Vielä mielenkiintoisempaa on, että arvostus on kasvanut sukupuolesta, tulotasosta, etnisestä ryhmästä tai poliittisesta vakaumuksesta riippumatta, ja kaikki ryhmät kokevat hyötyvänsä DEI-ohjelmista.

Edelmanin tutkimuksen mukaan kaikissa vastaajaryhmissä oltiin myös vahvasti sitä mieltä, että henkilöstön monimuotoisuus vahvistaa yritysten suhdetta asiakkaisiin ja sidosryhmiin.

Koventuneen yhteiskunnallisen keskusteluilmapiirin keskellä työntekijät selvästi kaipaavat työnantajilta panostusta "pehmeisiin" arvoihin.

Miten teidän työpaikallanne panostetaan monimuotoisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja inkluusioon?