Viime aikoina on monelta suunnalta kuulunut uudenlaista huolta: uskaltaako tuotteiden ja palvelujen...
Kaatuiko viherväittämädirektiivi? Mitä ihmettä tapahtuu?
PÄIVITETTY – NEUVOTTELUT JATKUVAT
Viikonloppuna useat mediat uutisoivat, että EU-komissio on ilmaissut aikeensa vetää pois viherväittämädirektiivi (tunnetaan myös nimellä Green Claims) viime metreillä. Direktiiviä koskevat trilogineuvottelut oli määrä saada päätökseen tänään maanantaina. Trilogineuvottelut ovat lainsäädäntöprosessin viimeinen vaihe, minkä jälkeen EU:n neuvosto sekä europarlamentti vielä virallisesti hyväksyvät neuvottelutuloksen.
Uutisten mukaan europarlamentin suurin ryhmä EPP, johon Suomesta kuuluu Kokoomus, kirjelmöi viime viikolla ympäristökomissaari Jessika Roswallille, ettei aio tukea neuvottelutulosta missään muodossa. Parlamentin suurimman ryhmän tuen puuttuminen käytännössä tarkoittaa, ettei direktiivi voi astua voimaan.
Eli onko direktiivi nyt sitten kuopattu?
Komissiosta oli todella annettu lausunto direktiivin kuoppaamisesta perjantaina tiedotustilaisuudessa. Tuoreimman tiedon mukaan uutinen kuitenkin herätti niin suurta närää europarlamentissa, että pääkomissaari von der Leyen on päättänyt sittenkin jatkaa neuvotteluja.
Tilanne on siis edelleen avoin, mutta europarlamentin suurimman ryhmän vastustus hankaloittaa neuvotteluja merkittävästi. Arvelen, että sopuun päästään vain, jos direktiivin vaatimuksia höllätään todella paljon.
Mitä direktiivin kaatuminen tarkoittaisi yritysten kannalta?
Viherväittämädirektiivin kaatuminen jättäisi yritykset erikoiseen tilanteeseen. Viherpesu on eksplisiittisesti ja melko yksityiskohtaisesti kielletty viime vuonna voimaan tulleessa vihreän siirtymän kuluttajansuojadirektiivissä. Kyseisessä direktiivissä myös velvoitetaan yritykset todentamaan ympäristöväitteensä. Viherväittämädirektiivin oli tarkoitus luoda säännöt sille, MITEN väittämät tulee todentaa.
Eli:
- Viherpesu on kielletty.
- Yrityksillä on velvollisuus todentaa kuluttajamarkkinoinnissa esitetyt ympäristöväitteet.
- Jos viherväittämädirektiivi kaatuu, ei ole sääntöjä, MITEN väitteet tulee todentaa.
Ilman selkeitä sallittujen väittämien kriteereitä sääntelyyn jää paljon enemmän tulkinnanvaraa. Tämä tarkoittaisi, että viherpesutapauksia ratkottaisiin jatkossa useammin oikeusistuimissa. Viherpesuun liittyvät oikeus- ja viranomaistoimet ovat viime vuosina lisääntyneet merkittävästi eri puolilla maailmaa, ja myös EU:ssa kuluttajaviranomaiset ovat muun muassa tiivistäneet unionin laajuista yhteistyötä viherpesun torjunnassa.
Kriteerien puuttuminen asettaisi erityisen haavoittuvaan asemaan pienet yritykset, joita tämänkin poliittisen kommervenkin muka piti "helpottaa". Suurilla yrityksillä on varaa ottaa enemmän riskejä ja koetella lainsäädännön rajoja – niiden talous ei kaadu mainoskampanjan takaisinvetoon. Pienillä on vähemmän taloudellista liikkumavaraa.
Jälleen voi vain ihmetellä, millaiseksi sekoiluksi EU-politiikka on mennyt.
Kuva: A Pri / Unsplash