Kauppalehti julkaisi hyvän jutun neurokirjosta työelämässä. Hienoa, että myös neurokirjon...
Työhön liittyvä viestintä voi kuormittaa tai helpottaa
LinkedInissä aina välillä väitellään puheluiden soittamisesta. Osa (kuten minä) vihaa puhelimessa puhumista ja osa taasen on sitä mieltä, että puhelut ovat kätevin tapa hoitaa työasioita.
Makuasioistahan on hauskaa kiistellä, mutta on hyvä huomioida, että tässä asiassa ei ole kyse pelkästään henkilökohtaisista mieltymyksistä. Se, millä tavalla työhön liittyvistä asioista viestitään, voi olla joko pahasti kuormittavaa tai suuresti helpottavaa esimerkiksi neurovähemmistöille.
Kenelle kirjallinen viestintä voi olla vaikeaa?
Jos työasioista viestitään pääasiassa chatissa tai sähköpostitse, lukihäiriöiset ovat kovilla. Tekstin tuottaminen ja lukeminen vaatii lukihäiriöiseltä paljon enemmän keskittymistä ja voimavaroja kuin suullinen viestintä.
Myös ADHD voi vaikeuttaa pitkien tekstien lukemista. Ajatus katkeilee eikä asia jäsenny mielessä.
Erityistarpeet on tärkeää huomioida viestinnässä:
✅ Pidä tekstimuotoiset viestit lyhyinä ja ytimekkäinä.
✅ Tekstin jäsentely esimerkiksi ranskalaisin viivoin helpottaa hahmottamista.
✅ Kaaviot ja muut havainnollistavat kuvat helpottavat myöskin hahmottamista.
✅ Apuvälineistä, joilla kirjoitetun tekstin saa muutettua puheeksi, voi olla hyötyä.
✅ Varaa mahdollisuuksia käsitellä työasioita puhumalla.
Kenelle puhelut ja muu puhuttu viestintä voivat olla vaikeita?
Autismin kirjo ja ADHD vaikeuttavat usein puhelimessa puhumista. Kun keskustelukumppania ei näe, on vaikeaa hahmottaa, milloin on oma vuoro puhua, ja puhelut voivat tämän vuoksi tuntua ahdistavilta.
ADHD myös vaikeuttaa puhutun informaation sisäistämistä, sillä keskittyminen lähtee herkästi harhailemaan. Jos puhelu tapahtuu tilanteessa, jossa ei ole mahdollista kirjoittaa muistiinpanoja, puhutut asiat hyvin todennäköisesti unohtuvat.
Erityisen vaikeita ovat yllättäen tulevat puhelut. Autismin kirjolla oleville kaikenlaiset odottamattomat tilanteet voivat aiheuttaa voimakastakin ahdistusta. ADHD-ihmisen puolestaan on vaikeaa jatkaa työskentelyä keskeytyksen jälkeen.
Erityistarpeet on tärkeää huomioida viestinnässä:
✅ Huolehdi, että kaikki ohjeet, tehtävänannot ja vastaavat ovat saatavilla kirjallisessa muodossa, huomioiden edellisen kohdan ohjeet tiivistä ilmaisusta ja hahmottamista auttavista keinoista.
❌ Vältä kollegojen työn keskeyttämistä puheluilla tai muilla tavoin. Jos on tarpeen soittaa, kysy tekstiviestillä, milloin on sopiva ajankohta.
✅ Lähetä puhelun jälkeen tiivis kirjallinen yhteenveto sovituista asioista tai tärkeimmistä tiedoista.
Kyse on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisista asioista, mutta niillä voi olla ratkaisevan tärkeä vaikutus kollegasi työteholle ja työssä jaksamiselle. Kun siis seuraavan kerran meinaat vanhasta tottumuksesta hoitaa jonkin asian pikaisesti puhelimitse tai kirjoittaa pitkän ja polveilevan sähköpostin, mieti voisitko paremmin huomioida toista osapuolta.