Siirry sisältöön

Vaihdevuodet on myös työelämän yhdenvertaisuusasia

Onko vaihdevuodet työelämäasia? Minusta on. Entä onko se yhdenvertaisuuskysymys? Ilman muuta!

Vaihdevuodet, kuten myös kuukautiset, tulevat noin puolelle työväestöstä ja voivat vaikuttaa työkykyyn voimakkaastikin. Runsaat tai kivuliaat kuukautiset voivat aiheuttaa sairauspoissaoloja tai haitata työntekoa. Vaihdevuosien moninaiset oireet, kuten univaikeudet, väsymys, aivosumu ja kivut saattavat kampittaa työntekoa paljonkin. Jos niihin ei saa hoitoa, siis.

Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa valmistui juuri laaja tutkimus vaihdevuosista. Osana tutkimusta selvitettiin myös, miten vaihdevuosioireet vaikuttavat työntekoon sekä minkälaista tukea työnantajan kannattaa vaihdevuosioireista kärsivälle tarjota.

Joka neljäs tutkimuksen osallistuneista kertoi olleensa poissa töistä viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana vaihdevuosioireiden vuoksi. Luku oli suurempi kuin akuuttien sairauksien vuoksi poissa olleiden. Lähes joka kymmenes kertoi kieltäytyneensä tarjotusta uudesta työstä tai ylennyksestä vaihdevuosioireiden vuoksi.

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että niillä, joiden työnantaja tarjosi mahdollisuuden oireiden hoitoon, oli selvästi vähemmän sairauspoissaoloja ja muita työntekoon kohdistuneita haittavaikutuksia. Mikä ei nyt varsinaisesti yllätä.

Suomessa kuukautisiin ja vaihdevuosiin liittyvistä hankalista oireista kärsivät naiset ovat huomattavan eriarvoisessa asemassa, sillä julkinen terveydenhuolto on käytännössä täysin pessyt kätensä "naisten vaivojen" hoitamisesta. Lisäksi työkykyä haittaavien gynekologisten vaivojen hoito ei edelleenkään sisälly moniin työterveyssopimuksiin. Käytännössä siis etenkin pienituloisten naisten on vain kärsittävä, koska varaa kalliisiin yksityisiin gynekologipalveluihin ei ole.

Mitä työnantaja sitten voi tehdä tukeakseen hankalista kuukautis- tai vaihdevuosiongelmista kärsivien työntekijöidensä työkykyä? Kanadalaistutkimus suosittaa:

❤️ ymmärtäväistä ja kannustavaa suhtautumista työnantajalta

❤️ joustavia järjestelyjä mm. työajan ja työntekopaikan suhteen – joustava etätyömahdollisuus on erinomainen juttu sellaisessa työssä, johon se soveltuu, ja paikkaan sidotussa työssä joustavuus voi tarkoittaa vaikkapa mahdollisuutta ylimääräisten taukojen pitämiseen

❤️ mahdollisuutta työnantajan tarjoamaan työterveyshuoltoon myös työtä haittaavien gynekologisten vaivojen osalta – ne pitäisi voida hoitaa ihan samaan tapaan kuin vaikkapa selkäkivut

Minkälaisia kokemuksia sinulla on "naisten vaivojen" vaikutuksista työhön ja/tai työnantajan suhtautumisesta?