Tämä Hesarin juttu teinityttöjen kokemasta ahdistelusta on monella tapaa kamalaa luettavaa. Yksi...
Vieläkö tuet X:ää läsnäolollasi?
Yhä useampi suomalainen yritys ja organisaatio on poistanut tai ilmoittanut poistavansa tilinsä somealusta X:stä (ent. Twitter). Joukkoon kuuluvat muiden muassa Poliisi, THL, VR, Yle Areena, Kotipizza sekä Mikkelin ja Kuopion kaupungit.
Mitenkäs teidän firmassa?
Puhtaasti markkinointiviestinnällisestä näkökulmasta on hyvä pohtia, onko X sellainen mediaympäristö, joka auttaa rakentamaan positiivista brändimielikuvaa. Tai tavoittaako X:n kautta edelleen tehokkaasti oleellisia sidosryhmiä.
Asialla on kuitenkin merkitystä myös yritysvastuun kannalta, ainakin kahdesta näkökulmasta:
1. Halutaanko kyseistä alustaa tukea
Läsnäolollaan organisaatio lainaa omaa uskottavuuttaan mediaympäristöille, joissa se operoi, ja samalla myös hiljaisesti hyväksyy kyseisten mediaympäristöjen toimintatavat.
X:stä on kehittynyt erilaisten demokraattista yhteiskuntaa rapauttavien toimijoiden kuten äärioikeiston ja salaliittoteoreetikoiden temmellyskenttä. Vihapuhetta, törkeää käytöstä tai perättömien tietojen levittämistä ei pyritä hillitsemään. Se ei ole kansalaisille turvallinen kanava hakea tietoa julkisista palveluista eikä yritysten asiakkaille ja muille sidosryhmille turvallinen paikka käydä keskustelua yritysten kanssa.
Jos organisaatio on edelleen X:ssä, nyt on viimeistään aika kysyä, miksi. Mitkä hyödyt ovat niin mittavat, että niiden vuoksi voi katsoa X:n meininkiä läpi sormien?
2. Onko alusta työntekijöille turvallinen
Työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta. Voi hyvällä syyllä kysyä, täyttääkö työnantaja tämän velvoitteensa, jos esimerkiksi viestinnän, markkinoinnin tai asiakaspalvelun työntekijöiden tehtäviin kuuluu päivystää X:ssä.
X on erityisen turvaton ympäristö naisille ja vähemmistöihin kuuluville, mutta kuka tahansa voi joutua siellä vihamielisen trollaajan maalitauluksi. Yritystilin saamien törkykommenttien siivoaminen on henkisesti raskasta työtä. Jos X-päivystys kuuluu työtehtäviin, työnantajan pitää huolehtia, että asianmukaista tukea on saatavilla. Työntekijät tarvitsevat henkisen suojakypärän ja turvaliivit tällaisessa ympäristössä.
Turvaliivit tai ei, jos työntekijöitä altistaa turvattomalle ympäristölle, siihen pitää olla pätevät syyt. Mitkä ne teidän organisaatiossanne ovat?
Olisiko kuitenkin fiksumpaa suorittaa Xit?