EU:n komissio on julkaissut ohjepaketin yritysvastuudirektiivistä (CSDDD). Tiiviissä dokumentissa...
Miten saada lisää monimuotoisuutta teknologia-aloille?
Suomessakin puhutaan siitä, miten tyttöjä ja naisia saataisiin enemmän kiinnostumaan luonnontieteistä ja teknologia-aloista (STEM). Isossa-Britanniassa ilmestyi keväällä laaja raportti, jossa esitetään konkreettisia keinoja sekä yritysesimerkkejä.
Raportti suosittaa muun muassa tällaisia keinoja:
⚙️ Vaihtoehtoiset reitit alalle hakeutumiseen – esimerkiksi yritysten omat koulutusohjelmat tai aikuiskoulutuksen tarjoajien kanssa kumppanoituminen.
⚙️ Suora yhteydenpito tahojen kanssa, joiden kautta tavoittaa sellaisia ryhmiä, jotka ovat aliedustettuina yrityksen henkilöstössä.
⚙️ Sisäiset mentorointi- ja uraohjelmat, joissa huomioidaan aliedustettujen ryhmien tarpeet, sekä naisten ja vähemmistöjen esiin nostaminen yrityksen viestinnässä.
⚙️ Enemmän monimuotoisuutta rekrytoinnista vastaavan ryhmän kokoonpanoon.
⚙️ Tutkinto- ja muiden vaatimusten sekä rekrytointi-ilmoituksissa käytetyn kielen kriittinen tarkastelu – rajataanko näillä tarpeettomasti potentiaalisten hakijoiden joukkoa?
⚙️ Tietämyksen lisääminen siitä, minkälaisia esteitä naiset ja vähemmistöt kohtaavat rekrytoinnissa ja työelämässä.
⚙️ Palkka-avoimuuden lisääminen.
Raportti keskittyy erityisesti naisiin, mutta samat keinot sopivat hyvin monimuotoisuuden edistämiseen ylipäätään. Suomalaisessa kontekstissa on ajankohtaista muun muassa kansainvälisten osaajien houkuttelu, jossa monista raportin keinoista on myös apua.
Yksi oleellinen asia raportista tosin puuttuu, nimittäin työkulttuurin kehittäminen. Sekä Suomesta että maailmalta kantautuu tämän tästä uutisia miesvaltaisten alojen työkulttuurista, jossa seksismi, ahdistelu, vähättely, syrjintä ja selittämättömät palkkaerot elävät ja voivat hyvin. Jos työpaikalla ei osata suhtautua valtavirrasta poikkeaviin kollegoihin asiallisesti, ei monimuotoisinkaan rekrytointiprosessi auta.
Raporttiin voi tutustua täällä.